miercuri, 13 august 2014

The second LGBT organization in Moldova? 2-я ЛГБТ организация в Молдове - офис Аркадия?


02 
Centrele Comunitare de Sănătate Mintală reprezintă veriga principală a Serviciului Integrat de Sănătate Mintală. Acestea vor fi amplasate în fiecare raion al republicii, în municipii și vor oferi persoanelor cu probleme de sănătate mintală asistență medicală consultativă de evaluare, prevenire și depistare precoce, reabilitare psihosocială, suport, mediere în relațiile cu familia și comunitatea.
Tensiunile sociale, nivelul scăzut de viaţă, destrămarea familiilor şi migraţia, sunt principalii factori ce condiţionează creşterea în ultimii ani a numărului de persoane cu afecţiuni mintale. Morbiditatea prin tulburări mintale şi de comportament este în creştere în Republica Moldova, conform studiului „Starea sănătăţii mintale a populaţiei”.
În Republica Moldova sunt înregistraţi oficial 95 803 de bolnavi cu tulburări mintale şi de comportament, acest număr fiind mai mare cu circa 11 mii faţă de 2004, când erau peste 85 de mii de bolnavi. Circa 59% din numărul total al persoanelor cu probleme de sănătate mintală sunt bărbaţi. Rămâne înaltă rata îmbolnăvirii cu afecţiuni mintale printre copii – 19,8 la sută din numărul total al bolnavilor. Cel mai frecvent, populaţia suferă de tulburării mintale şi de comportament cu caracter nepsihotic (47%); de retard mintal (31,5 la sută); de schizofrenie şi tulburări delirante (circa 12%).
Sistemul de sănătate mintală din Republica Moldova este acum în proces de reformare care presupune între altele constituirea unei reţele de centre comunitare de sănătate mintală.
Un astfel de Centru deja a fost creat în sectorul Botanica al capitalei, în vecinătatea CMF nr.2. În acest scop se conturează o colaborare fructuoasă între Direcția Sănătății, Asociația Medicală Teritorială Botanica și Centrul respectiv –  fapt tradus în viață de conducătorii acestor instituții – Mihai Moldovanu, Ion Nogai și Arcadie Astrahan.
La 24 iulie curent am vizitat Centrul de la Botanica și m-am convins că pe lângă serviciile consultative în condiții de ambulator, angajații centrului urmează să acorde servicii de asistență mobilă la domiciliu și de soliționare a crizelor. Beneficiarii centrului pot fi atât nu doar adulții, dar și copiii. La moment în centru se deserveau persoane în situații de criză, inclusiv care au avut un trecut legat de consumul de droguri și alte vicii sociale. Centrul oferă și condiții de bucătărie, de spălătorie și adăpost pe timp de noapte. Echipa multidisciplinară include la moment. un pshiholog, un logoped un asistent social. Necesitățile în sectorul Botanica sunt destul de mari și un astfel de cenru va spori eforturile de adezvolta o comunitate durabilă.
01 03 04 05 06

Comentarii

3 comentarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu