vineri, 9 mai 2014

Молодые и крепкие духом люди намерены заняться становлением духовности и приближением религии к сообществу ЛГБТ - Oamenii tineri și cu spirit puternic intenționează să se ocupe de formarea spirituală și de apropierea religiei de comunitatea LGBT



La mijlocul lunii februarie, la Centrul de Informații GENDERDOC-M au avut loc „adunări” care pînă cînd poartă numele de „Să vorbim despre spiritualitate”. La moment, acesta este doar un experiment, care are loc din cînd în cînd, dar dacă discuțiile își vor demonstra popularitatea în comunitatea LGBT, adunările și conversațiile pe teme similare au toate șansele să devină un proiect de lungă durată.

Frumoasele emoții ale sufletului

Cuvîntul „adunări” nu degeaba a fost luat în ghilimele – el nu este destul de strict pentru a reda seriozitatea temei discutate, dar în același timp, este greu de găsit o definiție care în mare parte va corespunde atmosferei calde și tonului sincer în care au avut loc discuțiile.
Spiritualitatea – este un concept foarte dificil, complex, care include în sine două componente principale: religia – care unește tradițiile și convențiile lumii înconjurătoare, și societatea, mai degrabă filosofia individuală, bazată pe experiența personală a omului sau pe urma care a lăsat-o în viață. Unicitatea acestor două componente constă în aceea că, pentru fiecare persoană ele sunt individuale și unice, la fel de unice ca experiența acumulată de individ. Ideea de a discuta într-un cerc mai restrîns trăirile interioare ale reprezentanților comunității LGBT a venit din partea lui Jim Mulcahy – preot al bisericii Metropolitan Community din SUA. Această biserică există de la finele anilor `50 începutul anilor `60 ai secolului XX. Fondatorul este Troy Perry, iar prima căsătorie a unui cuplu gay desfășurată în cadrul bisericii Metropolitan Community a avut loc încă în anul 1969. Biserica Metropolitan Community nu neagă prezența elementului homosexualității în natura divină a omului, și nu întoarce spatele reprezentanților comunității LGBT.
Pastorul Jim a devenit deja un vizitator frecvent nu numai în Moldova, ci și în alte țări din Europa de Est și  CSI. E mai mult un păstor decît pastor  - aici e turma sa. Cîteva secole în urmă, acesta a putut fi numit un preot rătăcitor, gata să asculte pe orice trecător, care are nevoie de întărirea spiritului și credinței sau pentru a asculta o mărturisire. Viața lui Jim se scurge pe călătorii, și el încearcă să ajungă acolo, unde este nevoie de experiența sa, acolo unde cineva are mare nevoie de cuvîntul omului și de cuvîntul lui Dumnezeu. Cu toate acestea, comunicarea individuală permite să-i captezi pe puțini, în timp ce forma discuției vă oferă posibilitatea să purtați un dialog cu un cerc larg de oameni, care au nevoie de sprijin. De aici și provine ideea conversațiilor despre spiritualitate. O educație teologică perfectă primită la Colegiul iezuit (13 ani în mănăstirea Ordinului!), îi permite lui Jim să vorbească cu publicul despre spiritualitate și religie, bazîndu-se pe bagajul de cunoștințe teoretice și experiențele trăite, asociate cu conștientizarea, lupta și reconcilierea cu propria homosexualitate. Trecînd prin toate aceste etape în viața sa deloc scurtă, Jim s-a împăcat cu sine și cu Dumnezeu, a ales să slujească religiei și umanității – el este gata să împărtășească experiența sa unică cu cei care, de asemenea, au intenția să aleagă pentru sine țeluri nobile fără a rupe cu sine sau cu religia.
Pentru Moldova – cu dragoste
Cît de populare pot fi astfel de întîlniri în comunitatea LGBT? La această întrebare a încercat să răspundă cît mai complet directorul executiv al Centrului de Informații GENDERDOC-M – Anastasia Danilova. Ea, printre altele, a specificat că, Jim Mulcahy deja de mai bine de doi ani locuiește mai mult în Ucraina, de unde își întreține călătoriile în Rusia, Moldova, Georgia, a fost chiar și în republicile din Asia Centrală.
„Moldova, în ciuda cunoștinței superficiale cu ea, a rămas pentru Jim o anumită terra incognita, și el a fost interesat să pună în aplicare aici un proiect. El a avut o astfel de încercare cu un grup de inițiativă, care nu avea nici o legătură cu GENDERDOC-M, dar ceva nu a mers bine. După părerea mea, problemele legate de religie și spiritualitate sunt foarte complicate, dar în același timp sunt și foarte interesante. Misiunea noastră, ca organizație, este să oferim gay-lor, lesbienelor, bisexualilor și transgenderilor (LGBT) un spațiu sigur pentru discutarea acestor probleme. Din păcate, în prezent, în Republica Moldova nu există nici o biserică care să fie deschisă față de LGBT și să-i primească pur și simplu ca pe niște credincioși, ignorînd identitatea lor de altă natură, și să nu le sugereze că această identitate este un păcat. Mai mult decît atît, această comunicare de grup este importantă prin aceea că nu abordează doar teme religioase – acestea sunt conversații despre spiritualitate, care ar putea fi interesante atît pentru oamenii de credință, cît și ateilor, sau celor care încă stau pe gînduri. La una dintre primele adunări, Jim a spus celor prezenți că spiritualitatea constă din trei componente: relația ta cu tine însuți, relația cu lumea exterioară – cu oamenii care te înconjoară, de asemenea, relația ta cu puterile mai mari, care cel mai des fac apel la Dumnezeu. Ca să devii un membru al grupului de spiritualitate și să participi la discuții, nu este necesar să fii credincios: tu poți să crezi sau nu, să fii botezat sau nu, să aparții unei confesiuni sau nu, să mergi la biserică sau să nu calci pragul ei deloc – trebuie să fie doar dorința de a vorbi cu alți oameni pe teme comune” – a explicat A. Danilova.
În același timp, ea a specificat că un factor la fel de important, este posibilitatea oamenilor LGBT profund religioși (ei sunt preponderent tineri din mediul rural), în mintea cărora a prins rădăcini stereotipul vechi de secole – păcatul orientării lor sexuale - să vorbească pe teme religioase. Mai mult decît atît, încercările lor de a discuta problema lor cu slujitorul bisericii, de multe ori a adus nu doar la penitență impusă de biserică pentru „păcat”, dar și la încălcarea secretului de confesiune, care în cele din urmă a condus la divulgarea pe larg a informațiilor cu privire la acești oameni și la transformarea lor în niște proscriși. „Acești oameni, conștientizînd că sunt gay, lesbiene, bisexuali sau transgenderi, în același timp, în ciuda atitudinii negative a bisericii, nu pot să se schimbe și nu doresc să renunțe la credința lor” – a adăugat directorul executiv al GENDERDOC-M, specificînd că unul din voluntarii Centrului este gata să treacă stagiul la biserica MC și să devină ajutorul lui Jim în Moldova, iar mai tîrziu – să-l înlocuiască pe drumul slujirii.
Adept al „patriei”
Alexandru, posedă rudimentele cunoștințelor teologice, speră că își va finisa studiile în afara hotarelor țării, cu scopul de a încerca să conducă biserica creștin-ortodoxă a LGBT. Este puțin probabil să spere la hirotonire din partea patriarhiei, deși conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse (BOR) înfățișată de Mitropolia Moldovei, enoriașii căreia sunt o mare parte a populației republicii, ar trebui să se gîndească la păstrarea adepților confesiunii sale. În acest sens, Alexandru menționează un film documentar-publicistic „Peștii care nu pot să zboare”, în care se spune despre diferitele curente ale creștinismului („Peștii” din titlul filmului sunt un simbol, simbolul epocii creștinismului – epoca zodiacală a peștilor – aprox.aut.), care resping enoriașii din rîndul LGBT. În film sunt prezentate amintirile oamenilor care au trecut prin „centre de reabilitare” religioase, în care se presupune că ei erau aduși pe calea cea dreaptă, de cele mai multe ori fără succes, în schimb, erau răsplătiți doar cu stres, tulburări psihologice și energie negativă incomensurabilă.
„Jim este un om fantastic! La ai săi 70 de ani, el este mereu în călătorii, mereu în lucru, pentru toți va găsi un cuvînt de bine, îți va sugera o ieșire din situație. Chiar el însuși, fiind homosexual, a trecut prin perioade foarte grele în viața sa, dar nu s-a lăsat bătut, ci din contră, și-a întărit credința atît în Dumnezeu, cît și în aceea că homosexualitatea este o parte din planul Celui Prea Înalt, încă necunoscută omenirii” – cu entuziasm spune Alexandru despre eveniment, înrădăcinîndu-și mai mult intenția de a se ocupa cu același lucru, un lucru util pentru comunitatea LGBT.
Ei bine, băieții care au început acest experiment cu formarea spiritualității și apropierii religiei de comunitatea LGBT, sunt tineri, cu un spirit puternic, și hotărîți să meargă pe calea aleasă de ei, lăsînd în spatele lor o urmă bună și utilă. Să sperăm că, cu timpul, totul le va reuși.
Svetlana Burlac
2014-04-08В середине февраля в Центре информации GENDERDOC-M прошли «посиделки», которые пока носят условное название «Поговорим о духовности». Это еще только эксперимент, проводящийся раз от разу, но если дискуссии докажут свою популярность в сообществе ЛГБТ, встречи и разговоры на подобную тематику имеют все шансы превратиться в долгосрочный проект.

Души прекрасные порывы

Слово «посиделки» не случайно взято в кавычки – оно недостаточно строго, чтобы передать серьезность обсуждаемой тематики, но в то же время сложно подыскать определение, в большей степени соответствующее теплой атмосфере и искренней тональности, в которой проходили  дискуссии.
Духовность – понятие очень сложное, комплексное, включающее две главные компоненты: религиозную, объединяющую традиции и условности окружающего мира, и светскую, а точнее – индивидуально-философскую, базирующуюся на личном опыте человека, или на следе, оставляемом им в жизни. Уникальность обеих компонент в том, что для каждого человека они индивидуальны и уникальны, как уникален и опыт, накапливаемый индивидом. Идея обсудить в тесном кругу внутренние переживания представителей сообщества ЛГБТ возникла у Джима Малкехи, священнослужителя новометодистской церкви (Metropolitan Community Church, США, существует с конца 50-х – начала 60-х гг. ХХ века, основатель – Трой Перри; первый обряд венчания однополой пары проведен МСС еще в 1969 году), не отрицающей наличия в божественной природе человека элемента гомосексуальности и не поворачивающейся спиной к представителям сообщества ЛГБТ.
Пастырь Джим уже стал частым гостем не только в Молдове, но и в других странах Восточной Европы и СНГ. Именно больше пастырь, а не пастор – здесь его паства! Пару веков назад его можно было бы назвать странствующим священником, готовым выслушать любого встречного, нуждающегося в укреплении духа и веры или в облегчении в виде исповеди. Жизнь Джима протекает в разъездах, и он старается оказаться там, где требуется его опыт, поддержка, где кто-то остро нуждается в слове человеческом и слове Божием. И все же индивидуальное общение позволяет охватить немногих, в то время как формат дискуссии дает возможность вести диалог с широким кругом людей, нуждающихся в поддержке. Отсюда и проистекает идея бесед о духовности. Прекрасное теологическое образование, полученное в иезуитском колледже (13 лет в монастыре ордена!), позволяет Джиму говорить с аудиторией о духовности и религии, опираясь на багаж теоретических знаний и опыт переживаний, связанных с осознанием, борьбой и примирением с собственной гомосексуальностью. Пройдя за совсем не короткую жизнь все эти этапы, Джим примирился с собой и с Богом, выбрал для себя стезю служения религии и человечеству – он готов делиться своим уникальным опытом с теми, кто также намерен избрать для себя благородные цели, не порывая ни с собой, ни с религией.
Для Молдовы – с любовью
Насколько востребованными могут быть в сообществе ЛГБТ такие встречи? На этот вопрос постаралась как можно полнее ответить исполнительный директор Центра информации GENDERDOC-M Анастасия Данилова. Она, в частности, уточнила, что Джим Малкехи уже более двух лет живет преимущественно на Украине, откуда и совершает свои поездки в Россию, Молдову, Грузию, бывал даже в республиках Средней Азии.
«Молдова, несмотря на поверхностное знакомство с ней, оставалась для Джима некоей terra incognita, и он был заинтересован в том, чтобы реализовать здесь какой-нибудь проект.  Он предпринял такую попытку с инициативной группой, не связанной с GENDERDOC-M, но что-то там не заладилось. С моей точки зрения, вопросы, связанные с религией и духовностью, очень сложные, но в то же время и очень интересные. Наша задача как организации – предоставить геям, лесбиянкам, бисексуалам и трансгендерам (ЛГБТ) безопасное пространство для обсуждения этих вопросов. К сожалению, на сегодняшний день в Республике Молдова нет ни одной церкви, которая была бы открыта по отношению к ЛБГТ и принимала бы их просто как верующих, игнорируя их идентичность иного плана и не внушая им, что такая идентичность греховна. Более того, это групповое общение важно и тем, что оно отнюдь не на чисто религиозную тематику – это беседы о духовности, которые интересны будут как верующим людям, так и атеистам или сомневающимся. На одной из первых встреч Джим сказал присутствующим, что духовность состоит из трех компонент:  это взаимоотношения с самим собой, с внешним миром – окружающими тебя людьми, а также отношения с высшими силами, которые чаще всего именуют Богом.  Чтобы стать членом группы духовности и принимать участие в дискуссиях, не обязательно быть верующим: ты можешь верить или не верить, быть крещенным или нет, принадлежать к какой-то конфессии или вообще ни к какой, ходить в церковь или не посещать ее вовсе – должно быть только желание поговорить с другими людьми на какие-то общие для вас темы», - пояснила А.Данилова.
В то же время она уточнила, что не менее важным фактором является возможность глубоко верующих ЛГБТ (это преимущественно молодежь из сельской местности), в сознании которых укоренился многовековой стереотип греховности их сексуальной ориентации, поговорить на религиозную тематику. Более того, их попытки обсудить свою проблему со священнослужителями на периферии нередко приводили не просто к епитимьи, налагаемой церковью за «грех», но и к нарушению тайны исповеди, что в итоге оборачивалось широкой оглаской информации об этих людях и превращало их в изгоев. «Эти люди, осознавая, что они – геи, лесбиянки, бисексуалы или трансгендеры, в то же время, несмотря на негативное отношение церкви, не могут переделать себя и не хотят отказываться от своей веры», - добавила исполнительный директор GENDERDOC-M, уточнив, что один из волонтеров Центра готов пройти стажировку в МСС и стать помощником Джима в Молдове, а позднее – и сменить его на пути служения.
Последователь из «своего отечества»
Александр, обладая начатками теологических знаний, надеется завершить образование за пределами Молдовы, с тем, чтобы потом попытаться возглавить  православную ЛГБТ-церковь. Вряд ли ему стоит надеяться на рукоположение патриархии, хотя руководству Русской православной церкви (РПЦ) в лице Митрополии Молдовы, прихожанами которой является большая часть населения республики, стоило бы задуматься о сохранении приверженцев своей конфессии. В этой связи Саша упоминает документально-публицистический фильм «Рыбы, которые не умеют летать», в котором рассказывается о различных течениях христианства («Рыбы» в названии фильма – это элемент символизма: символ эпохи христианства – зодиакальная эра Рыб. – прим. авт.), отвергающих прихожан из числа ЛГБТ. В фильме приводятся воспоминания людей, прошедших через религиозные «реабилитационные центры», в которых их якобы наставляли на путь истинный, большей частью безуспешно, награждая взамен лишь стрессами, расстройствами психологического характера и безмерным зарядом негатива.
«Джим – фантастический человек! В свои 70 лет он постоянно в разъездах, постоянно в работе, для всех у него найдется доброе слово, подскажет решение. А ведь сам, будучи геем, он прошел очень сложные жизненные периоды, но не сломался, а только укрепился в своей вере – и в Бога, и в то, что гомосексуальность является частью неведомого пока человечеству плана Всевышнего», - с восторгом отзывался Александр о мероприятии, еще больше укрепившись в намерении тоже заняться этим, полезным для сообщества ЛГБТ, делом.   
Что ж, ребята, затеявшие этот эксперимент со становлением духовности и приближением религии к ЛГБТ-сообществу, молоды, крепки духом и твердо намерены идти избранным путем, оставляя людям после себя полезное - добрый и нужный след. Хочется верить, что у них со временем все получится.
Светлана БУРЛАК
2014-04-08

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu