luni, 3 martie 2014

Persoanele cu dizabilități pot și vor să contribuie la bunăstarea societății și nu să fie o povară la întreținerea statului.



Asociația Obștească  Organizația pentru Promovarea și Apărarea Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități Psihosociale este prima organizație ne-guvernamentală a persoanelor utilizatoare ale serviciilor de sănătate mintală din Republica Moldova. Scopul principal este de a promova și proteja drepturile din perspectiva necesităților reale ale persoanelor și nu din cea a sistemului existent la moment.
Persoanele cu dizabilități psihosociale (mintale) sunt în mare măsură stigmatizate și discriminate, rezultând în excluziune și marginalizare socială extremă. Pacienții din psihiatrie sunt vulnerabili la rele tratamente și abuz, neglijarea voințelor și preferințelor lor, instituționalizarea și plasarea forțată în spitale și internate psiho-neurologice, precum și lipsa reabilitării și tratamentului efectiv. În același timp nu sunt recunoscute problemele îngrijitorilor și familiilor, care nu beneficiază de suportul statului, perpetuând și mai mult excluziunea și vulnerabilitatea familiilor acestora. Tratamentul psihiatric spitalicesc este de joasă calitatea și este unicul serviciu disponibil pentru beneficiari, fără alternative comunitare. Beneficiarii serviciilor de sănătate mintală nu sunt consultați referitor la satisfacția de serviciile prestate. De asemenea ei nu participă la luarea deciziilor referitor la dezvoltarea acestor servicii.
Asociația își propune să dezvolte servicii prietenoase și ajustate la necesitățile reale ale beneficiarilor, implicând specialiști relevanți din medicină, protecție socială, psihologie și consultanți de la egal la egal. Vom participa activ la crearea centrelor comunitare de sănătate mintală care să presteze servicii complexe, sociale, medicale, juridice și de reabilitare, contribuind în așa mod la incluziunea socială și profesională. Persoanele cu dizabilități pot și vor să contribuie la bunăstarea societății și nu să fie o povară la întreținerea statului.
Un șir de activități orientate spre ridicarea nivelului de conștientizare a societății, inclusiv autorități și factori de decizie față de problema respectării drepturilor în sănătatea mintală vor fi promovate de Organizație.
Evidențiem că conform statisticilor mai mult de 90 mii persoane în Moldova au probleme de sănătate mintală, dintre care peste 50 mii sunt cu grad de dizabilitate. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproape toate persoanele sunt supuse la anumite etape riscului de a dezvolta tulburări mintale.
Participăm la mai multe inițiative, mobilizându-ne în mod voluntar și ridicându-ne capacitățile pentru promovarea adecvată a scopurilor asociației.
Vom fi recunoscători pentru suport în orice formă pe care îl veți acorda organizației.

Pentru detalii și discuții referitor la suport contactați

Arcadie Astrahan, consultant în drepturile omului, tel. 0 685 77 333, arcadie.astrahan@gmail.com
Lilia Popovici, vicepreședinte,                tel. 0 691 09 734, arcobaleno68@mail.ru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu