sâmbătă, 22 februarie 2014

A avut loc adunarea generală a membrilor GENDERDOC-M care a apreciat la nivel înalt munca centrului.

Pe 25 ianuarie 2014, în sala de conferințe a Hotelului Flowers a avut loc anuala adunare generală a membrilor Centrului de Informații „GENDERDOC-M”, la care s-au rezumat rezultatele anului trecut și au fost identificate cele mai importante evenimente pentru anul acesta.
Deschizînd adunarea, reprezentantul organizației Alexei Marcicov, a constatat prezența cvorumului, specificînd că majoritatea din cei absenți la moment, fiind înregistrați ca membri ai GENDERDOC-M, nu s-au prezentat din motive acceptabile. Unii dintre ei sunt implicați în proiecte similare puse în aplicare de către organizațiile internaționale din țările CSI, Europei de Vest, cineva a mers la învățat sau chiar pentru ședere permanentă în alte state. Totuși, numărul celor absenți nu este mare și nu va împiedica procesul de adoptare al deciziilor.
Făcînd cunoștință celor prezenți cu ordinea de zi, A. Marcicov a menționat, că conducerea GENDERDOC-M se așteaptă la o discuție animată a tuturor problemelor, în special a celor ca evenimentul Pride – 2014 și prezentarea rebranding-ului organizației. Conform cuvintelor fondatorului Centrului, schimbarea de generații în personalul de conducere, sosirea oamenilor cu o viziune nouă, mai modernă, a condus la necesitatea de a actualiza imaginea organizației.
Misiunea principală – apărarea drepturilor LGBT
După adoptarea în unanimitate a ordinii de zi, directorul executiv al Centrului, Anastasia Daniolva a prezentat raportul său. În mod special ea, a vorbit despre aceea că în anul care a trecut, bugetul organizației a fost de 178.351 de euro. Această sumă include atît finanțarea pe termen lung, cît și pe termen scurt a proiectelor promițătoare, principale donatorilor organizației, precum și contribuțiile unice ale partenerilor. În ceea ce privește minusurile pentru două dintre cele treisprezece elemente ale raportului financiar, potrivit A. Danilova, ele se explică nu prin faptul că s-a trecut peste buget, ci prin faptul că aceste proiecte sunt în funcțiune și nu toate fondurile au fost primite. Astfel, rezultatele unuia dintre proiecte – cercetare la tema „Percepția adolescenței de către tinerii LGBT” – vor fi prezentate în luna martie a anului curent, iar al doilea proiect – lupta împotriva discriminării prin proceduri judiciare – va continua pînă la finele primei jumătăți a anului 2014. Revenind la planurile promițătoare pentru anul 2014, directorul executiv al centrului GENDERDOC-M, a remarcat că bugetul deja aprobat pentru anul curent este de 180.111 euro – acesta este un pic mai mult decît bugetul din 2013. În același timp, multe dintre proiecte vor lua sfîrșit în prima jumătate a anului, de aceea vor fi noi proiecte și finanțări pentru realizarea lor. Iată de ce cifrele actuale nu pot fi considerate finale.
Adresîndu-se membrilor organizației, A. Danilova i-a încurajat să genereze și să promoveze idei și proiecte noi în mod activ. Cu toate acestea, ea a subliniat că, în ciuda semnificației simbolice a unui astfel de eveniment, cum ar fi festivalul „Curcubeul peste Nistru”, și a plîngerilor venite din parte unor membri și beneficiari GENDERDOC-M cu privire la presupusa scădere a numărului de activități de divertisment, totuși obiectivul principal al Centrului este activitatea de apărare a drepturilor, iar accentul trebuie pus exact pe ea.
Conform A. Danilova, anul acesta, ca și în 2013, donatorii principali ai GENDERDOC-M rămîn a fi Sigrid Rausing Trust (Marea Britanie), Civil Rights Defenders (Suedia), American Bar Association Rule of Law Initiative, Open Society Foundation (SUA), și Soros Foundation Moldova.
Legea a fost acceptată, dar problemele rămîn
Imediat după directorul executiv, au luat cuvîntul și alți lucrători ai Centrului. Astfel, conducătorul programului Lobby & advocacy – Angelica Frolov, în primul rînd, a menționat faptul că după adoptarea legii „Privind egalitatea de șanse”, organizația este mai puțin deranjată, permițîndu-i-se să acorde mai multă atenție activității curente. Una dintre realizările anului, după părerea A. Frolov, este lansarea, startul de succes și funcționarea site-ului egali.md. Pentru el au fost filmate, prevăzute cu traduceri și subtitrări mesaje video din partea oamenilor renumiți către cetățenii tineri, care se confruntă cu atitudinea negativă din partea societății, din cauza orientării lor sexuale. Și nu doar cetățenii Moldovei au adresat cuvinte de susținere, ci și cetățenii altor țări. Printre filmulețele postate pe acest site, nu mai puține sunt și istoriile personale ale reprezentanților comunității LGBT. 20 de interviuri, 6 dezbateri, 2 emisiuni TV – astea sunt doar ceea ce se referă la rolul legii „Privind egalitatea de șanse” și influența sa pozitivă asupra vieții persoanelor LGBT.
Este important să rețineți că, în 2013 a fost aprobat Consiliul Nediscriminare – organism cu rol consultativ, conceput pentru a supraveghea respectarea legii „Privind egalitatea de șanse”. Mai mult, A. Frolov a fost prezentă la interviurile de calificare a membrilor Consiliului și ne asigură că toți sunt „prietenoși persoanelor LGBT”.
Munca de bază în cadrul programului sunt litigiile privind discriminarea și infracțiunile/crimele pe motiv de ură, precum și asistența juridică beneficiarilor Centrului, care consumă mult timp și fonduri. Cele mai complicate, sunt procesele legate de divorț cu stabilirea custodiei asupra copilului și cele legate de schimbul de documente a persoanelor transgender. În total, au fost înaintate 9 plîngeri și au fost emise 10 hotărîri judecătorești. Din cele 10, doar una nu este în favoarea beneficiarilor Centrului, celelalte, sunt în curs de investigare și audieri.
Pe lîngă acestea, împreună cu Amnesty International Moldova și Hyde Park au avut loc trei acțiuni de protest la Ambasada Rusiei în legătură cu adoptarea legii care interzice „propaganda homosexualității” printre adolescenți și cu politica homofobă a statului, în general, de asemenea și marșul „LGBT pentru valorile tradiționale”. A. Frolov a mai vorbit și despre o întreagă serie de seminare informative, treninguri și mese rotunde unde au fost discutate astfel de teme ca: originile homofobiei în societatea moldovenească, prevenirea infracțiunilor pe motiv de ură față de LGBT, orientarea sexuală și identitatea gender (OSIG). OSIG – cel mai răspîndit subiect al treningurilor, organizate pentru cadrele didactice, jurnaliști, apărători ai drepturilor omului, precum și pentru reprezentanții biroului ombudsmanului și a Consiliului Nediscriminare de curînd format. Același trening a fost organizat și pentru un grup de grăniceri, fiindcă anume cu acest serviciu în trecutul nu îndepărtat, s-a iscat un conflict – nu au fost capabili să identifice persoanele documentate – pe transgenderii din Kazahstan, care au venit la festivalul „Curcubeul peste Nistru”. Serviciul grăniceri ai Aeroportului Chișinău au aplicat o percheziție corporală umilitoare, în scopul de a se asigura de genul „persoanelor neidentificate”. Judecînd după comentariile participanților la trening, în viitor acest lucru nu se va mai întîmpla.
Serviciile devin accesibile pentru mai mulți
Coordonatorul programului „Sănătate”, Veaceslav Mulear a remarcat că proiectul asupra căruia el și echipa sa lucrează mai mult de un an, este unul de durată și are scopul să reducă nivelul răspîndirii HIV/SIDA și a infecțiilor transmisibile pe cale sexuală (ITS), printre membrii comunității LGBT și BSB, precum și să ofere sprijin social-psihologic persoanelor de orientare homosexuală.
Programul promovării unui comportament sexual sigur, se implementează nu primul an, și din momentul punerii sale în aplicare și-a extins aria geografică, pe lîngă Chișinău, în Tiraspol și Bălți.
Anul trecut, serviciile GENDERDOC-M au cuprins 1781 de persoane, dintre care 179 au primit consiliere individuală privind sănătatea sexuală, iar 14 au fost redirecționați la Centrul „Neovita” și Spitalul de dermatologie și maladii comunicabile. Pe lîngă acestea, în cursul anului, printre beneficiari au fost răspîndite 23.550 de prezervative și 2038 de lubrifiante în tuburi. Trebuie remarcat faptul că în anul 2014, pentru colectarea datelor sunt introduse cardurile de plastic ale beneficiarilor. Înregistrările electronice ne vor ajuta să descoperim gradul de popularitate al evenimentelor, a căilor de protecție și a serviciilor.
Anul trecut, la baza GENDERDOC-M a fost efectuată o cercetare bio-comportamentală în rîndul BSB. Analizele rezultatelor au arătat micșorarea numărului persoanelor infectate cu sifilis și ITS, în același timp, s-a observat o creștere semnificativă a cazurilor de infectare cu HIV: de la 1,7% la 5,4% în Chișinău și de la 0,2% la 8,2% în Bălți. În total, au fost testate mai mult de 450 de persoane.
La sfîrșitul anului trecut a fost posibilă efectuarea testelor rapide. Acum, ele sunt efectuate în bază de salivă – atît în oficiul Centrului de Informații, cît și direct în locurile unde se desfășoară evenimentele tematice, ceea ce permite un control mai bun asupra răspîndirii HIV în rîndul BSB, iar beneficiarilor serviciilor – să fie informați cu privire la sănătatea lor.
În acest mod, testarea pentru HIV și ITS, asistența socială dup metoda outreach, asigurarea cu prezervative și lubrifianți calitativi, devin accesibile pentru beneficiarii Centrului.
Un loc special în cadrul programului i s-a oferit lucrului cu BSB de vîrsta a treia. Proiectul „Munca organizațional-educativă cu gay-ii și alți BSB de vîrsta a treia – răspunsul nostru la HIV/SIDA” a fost finanțat de către Fundația Americană pentru cercetarea HIV (amfAR) și a fost destinat creșterii gradului de informare în domeniul sănătății reproducerii de către BSB de vîrsta a treia, încurajînd un comportament sexual sigur. Implicarea în acest proiect, a permis acestor oameni să-și dezvăluie potențialul interior, să se simtă necesari societății, ceea ce a eliminat o mulțime de probleme psihologice caracteristice vîrstei. Comunicarea cu alți BSB de aceeași vîrstă cu ei, la evenimentele organizate de către Centrul de Informații, le-a fost benefică.
Răspunzînd la o întrebare pusă de către cineva din sală, dacă Centrul s-a adresat pentru susținerea acestui proiect important la stat, Anastasia Danilova a spus: „Noi suntem o organizație independentă, de aceea nu dorim să depindem de stat, mai ales că guvernul a redus cheltuielile Ministerului Sănătății în finanțarea tratamentului și prevenirii HIV/SIDA. Deși, să vorbim cinstit, ar trebui de menționat că în timpul apropiat se așteaptă schimbări și în acest domeniu. Acest lucru se datorează faptului că Organizația Mondială a Sănătății a înaintat tuturor membrilor ei cererea de a extinde susținerea din partea statului a persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA, inclusiv a reprezentanților comunității LGBT. Astfel, în viitor este posibil și un sprijin din partea statului”.
Este important ca toți să înțeleagă și să accepte lumea în diversitatea ei
Natalia Esmanciuc, coordonatorul programului „Sănătatea și bunăstarea socială a comunității LGBT”, a vorbit despre munca sa cu un grup de susținere pentru părinții persoanelor LGBT.
Astfel, în 2013, au avut loc patru întîlniri, iar unele din ele au avut loc la inițiativa părinților. În timpul acestor întîlniri, membrii grupului au identificat nevoia de informații suplimentare, care ar putea fi utilă pentru a le crește activitatea socială și acordarea de ajutor copiilor și rudelor în legătură cu coming-out-ul. În momentul de față, grupul de susținere înaintează cei mai activi părinți ca membri ai organizației și lucrează la crearea unui comitet părintesc. Tot mai multe instituții de învățămînt superioare din țară se implică în informarea societății cu privire la orientarea sexuală și identitatea de gen (OSIG). În anul 2013 au fost organizate 7 seminare la tema „Aspectele de bază ale orientării sexuale și a identității de gen”pentru studenții Universității de Stat și Tehnică din Moldova, dar și pentru Ulim, Universitatea de Criminalistică și Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, la care au participat mai mult de 150 de persoane. Același seminar, a fost organizat pentru lucrătorii ONG-urilor și pentru lucrătorii medicali. Aceste activități au menirea de a oferi ascultătorilor o informație obiectivă cu privire la orientarea sexuală și identitatea gender, care va ajuta să spulbere stereotipurile și miturile despre homosexualitate, precum și de a dezvolta abilitățile de bază în lucrul cu comunitatea LGBT. Natalia Esmanciuc deja de mulți ani monitorizează presa națională. Ea ne-a informat că în anul 2013, au fost adunate 698 de materiale (articole, reportaje, mesaje informaționale, publicate în presa scrisă și electronică, difuzate la radio și transmise canalelor de televiziune) despre orientarea sexuală și identitatea gender, legea „Privind egalitatea de șanse”, despre activitatea Centrului GENDERDOC-M și evenimentele organizate de ei. S-a remarcat reducerea numărului de publicații negative și creșterea numărului celor neutre.
Astfel, din cele 698 de materiale, 119 au un caracter pozitiv, 155 – negativ, și 420 – neutru.
Psihologul Svetlana Clivadă a expus pe scurt munca sa la Centru. Fără a intra în detaliile proiectului „Percepția adolescenței de către tinerii LGBT”, rezultatele căruia vor fi raportate în martie, ea a remarcat că au fost anchetate 140 de persoane. În baza anchetării, se vor determina necesitățile persoanelor LGB și problemele cu care se confruntă în momentul realizării orientării lor sexuale, de asemenea, reacția celor din jur la coming-out-ul lor. În acest studiu, accentul este plasat pe relațiile reciproce ale celor intervievați în perioada de școală: atitudinea elevilor și profesorilor față de homosexualitate, cunoașterea orientării lor de către prietenii de școală și profesori, și reacția celor din urmă la aflarea acestei informații. Nu mai puțin semnificative sunt cunoștințele intervievaților cu privire la Centrul de Informații GENDERDOC-M: cînd au aflat despre el, dacă știu despre serviciile pe care le prestează Centrul, de ce servicii se folosesc ei, de asemenea, ce alte servicii oferite de Centru ar dori să primească.
În anul 2013 au fost oferite 163 de consultații individuale. În cadrul consultațiilor s-a determinat că cel mai des, persoanele homosexuale se adresează psihologului cu probleme ce țin de emoții, relații interpersonale și de familie, și probleme care apar în perioada coming-out-ului.
În plus, S. Clivadă a ajutat la organizarea și desfășurarea întîlnirilor dintre părinții din Ucraina și Moldova, a participat la dezvoltarea unei rețele de psihologi în Ucraina, a efectuat seminare cu psihologii armatei și cu grăniceri, la fel și cluburi de discuții cu reprezentanții comunității LGBT.
Cu o astfel de varietate mare de activități, întruniri, rapoarte, rămîne doar să ne uimim de unde angajații Centrului i-au puteri și timp pentru a participa la seminare și treninguri pentru creșterea profesională. Adunarea a recunoscut munca Centrului de Informații pentru anul 2013, ca fiind nu satisfăcătoare, ci bună. Și GENDERDOC-M a meritat această evaluare.
Pe scurt despre ce a fost mai important
După pauză, au fost ascultate informațiile Comisiei de Audit despre membrii înregistrați, taxele de membru și bunurile materiale ale Centrului. În numele Comisiei de Audit a vorbit Vlad Iscrov, care a recunoscut situația ca fiind una bună, specificînd că la Centru este pe sfîrșite inventarierea bunurilor, o parte din care atingîndu-și termenul de utilizare, formal au fost recunoscute defecte, dar rămîn în stare bună și pot fi utilizate în continuare. În acest sens, el a făcut o propunere privind elaborarea unei înregistrări suplimentare pentru astfel de valori.
A mai fost o remarcă din partea Comisiei de Audit. Ea se referă la datoriile pe taxele de membru. În două cazuri, această datorie a depășit 3 ani. V. Iscrov a înaintat o propunere: din cauza pierderii legăturii cu organizația, datornicii să fie excluși din lista de membri. Nu a fost nevoie să așteptăm mult timp această decizie – conform voturilor majorității participanților la adunare, datornicii au fost excluși din membrii organizației. În locul lor au fost imediat acceptate 11 persoane din cei 14 solicitanți. Iar încă trei au fost amînați pînă la următoarea adunare fiindcă nu au fost prezenți în sală. Dar cinci persoane, pentru realizările lor în domeniul dezvoltării mișcării LGBT în Moldova, au fost primiți în calitate de membri de onoare ai organizației.
Cele mai aprinse discuții s-au iscat după prezentarea rebranding-ului organizației. Schimbările au atins nu doar logo-ul GENDERDOC-M –  în locul stilizatului glob Pămîntesc în culorile curcubeului, a venit nu mai puțin stilizatul buchet de struguri roz, dar și site-ul organizației, care a primit o structură strict verticală. După cuvintele autorului creației, buchetul-triunghi – este simbolul Moldovei, precum și semnul pe care erau nevoiți să-l poarte gay-ii - prizonierii lagărelor de concentrare. Deja în timp de pace, triunghiul roz pe picior de egalitate cu steagul curcubeu a devenit unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale comunității LGBT, precum și ale mișcării în susținerea drepturilor omului. Au fost multe obiecții, dar în cele din urmă s-a decis să se introducă noul logo și site în procedură experimentală, și dacă recenziile negative din partea utilizatorilor vor fi mai multe, decît cele pozitive – căutarea creativă va continua. Pe această notă optimistă, adunarea a luat sfîrșit.
Svetlana BURLAC
Foto: Artiom Zavadoski și Anastasia Danilova
Din partea redacției: Adunarea a fost deschisă. La ea au fost prezenți mai mult de 20 de persoane care nu sunt membri ai organizației. Printre invitații care au participat la discutarea ordinii de zi, au fost: managerul programului Civil Rights Defenders - Bobby Trout (Suedia), pastorul comunității Bisericii Metropolitane (MCC) - Jim Mulcahy, precum și părinții gay-ilor și lesbienelor, prietenii lor și beneficiarii Centrului. http://www.lgbt.md/rom/story.php?sid=769
.
2014-01-31

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu