duminică, 16 februarie 2014

Pride-2013. Ziua a cincea: Parteneriatul – cheia succesului.

Parteneriatul – cheia succesului. Partea 1
Penultima zi a festivalului „Curcubeul peste Nistru-2013” a promis a fi una plină de evenimente. În prima jumătate din ziua de sâmbătă, la 18 mai, în sala de conferințe a unui hotel din Chișinău a început o conferință de patru ore, consacrată aniversării de cincisprezece ani de la fondarea Centrului de Informații „GENDERDOC-M”. La această conferință au fost invitați reprezentanții, practic, a tuturor organizațiilor partenere cu care organizația neguvernamentală moldovenească a colaborat pe parcursul acestor ani.
Parteneriatul – cheia succesului
Reflectând asupra rezultatelor și realizărilor, care se pot vedea abia peste cincisprezece ani de activitate în câmpul informațional și de drept al Republicii Moldova, colaboratorii și fondatorii Centrului de Informații „GENDERDOC-M” au chibzuit mai mult timp asupra întrebării în ce constă secretul succesului lor. Cineva a observat foarte bine că toate meritele aparțin nu doar organizației neguvernamentale pomenite mai sus, dar și celor care au ajutat și continuă să contribuie și astăzi în ceea ce privește lupta pentru egalitate. Din acest motiv, conferința consacrată jubileului „GENDERDOC-M” au hotărât s-o organizeze sub genericul „Parteneriatul – cheia succesului” și i-au invitat la ea pe toți cu care s-a lucrat în acești cincisprezece ani.
Chiar la începutul conferinței internaționale președintele, fondatorul și, de facto, creatorul organizației „GENDERDOC-M” Alexei Marcicov a remarcat faptul că mereu atât el, cât și întreaga lui echipă au lucrat în mod deschis și legal, ei în tot acest timp s-au străduit să stabilească relații de colaborare cu funcționarii statului, cu liderii politici, cu organele de păstrare a ordinii publice și, desigur, și cu structurile internaționale. Și o astfel de abordare de a stabili relații de parteneriat și colaborare a ajutat să fie evitate mai multe probleme de care actualmente se ciocnesc persoanele din comunitatea LGBT în alte țări din spațiul post-sovietic, și-a exprimat convingerea apărătorul drepturilor omului.
„GENDERDOC-M” – de la un grup de inițiativă până la un centru regional de resurse

Despre modul cum echipa de activiști a crescut până la o organizație cunoscută și respectată în țările CSI și ale Europei, cum un grup de inițiativă puțin numeros a crescut într-un puternic ONG pentru apărarea drepturilor omului și un centru de resurse pentru întreg spațiul post-sovietic, a povestit oaspeților directorul executiv al Centrului de Informații „GENDERDOC-M” Anastasia Danilova.
Dânsa a amintit că centrul la începutul dezvoltării sale nu era altceva decât un grup de susținere format din 18 gay – 18 persoane care gândeau la fel și care s-au adunat într-o uniune neformală „Raduga” (Curcubeul) pentru susținere reciprocă. La gândul c-ar putea să se unească împreună i-a îndemnat pământeanul nostru Victor Oboin, care predă la Universitatea de stat din Moscova și care a creat acolo o bibliotecă neformală „Genderdoc”. Când grupul de inițiativă și-a arătat dorința nu numai să se adune, dar să și mai facă ceva pentru alți gay și lesbiene (deși în acel moment aceste grupuri nu erau în legătură, s-a decis să se creeze un centru de asemenea cu denumirea de „Genderdoc”, dar cu adăugarea literei „M”, ceea ce sugera Moldova și prima literă din numele președintelui organizației.
Practic din primele zile de activitate a apărut o publicație unică în felul său cu privire la persoanele LGBT, revista „Zerkalo”, având ca redactor-șef pe Alexei Marcicov, care stă în fruntea ei și până astăzi. Revista s-a editat pe banii proprii și difuzată ea a fost gratis, fiindcă o nimeni nu voia să difuzeze o publicație neînregistrată, cu atât mai mult abordând o tematică atât de „oribilă” pentru Moldova postsovietică.
Însă activiștii nu s-au dat bătuți. Era clar că e timpul ca organizația să fie înregistrată juridic, însă nimeni nu voia să se ocupe de asta. Alexei Marcicov cu greu a reușit să-i convingă pe câțiva oameni, inclusiv și din numărul rudelor sale, să devină fondatori ai ei. Și iată că în luna mai a anului 1998 în Republica Moldova a și apărut Centrul de Informații „GENDERDOC-M”.
Activând deja la nivel oficial, organizația putea atrage sponsori și putea lucra în baza unor proiecte concrete. Cu prima idee a venit veteranul deja a ONG-ului – Natalia Esmanciuc, coordonatorul de astăzi al programului „Sănătatea și bunăstarea socială a LGBT”. Cu susținerea financiară a Fondului Soros în Moldova și susținerea tehnică a Comitetului Helsinki în Republica Moldova în perioada noiembrie 1999 – martie 2000 Centrul de Informații „GENDERDOC-M” a organizat două conferințe consacrate aspectelor social și psihologic ale homosexualității, și, de asemenea, drepturilor cetățenilor (în special, cu privire la viața privată) în conformitate cu standardele internaționale. În afară de asta, a fost publicat al treilea număr al revistei, deja înregistrate oficial, „Zerkalo”.
Grație acestor două conferințe conducerea de atunci a centrului de informații a făcut cunoștință cu persoane, care, mai târziu, au ajutat-o să stabilească contacte cu partenerii europeni. În special, e vorba de invitația de a participa la prima conferință ILGA-Europe (București-2000), obținută de către Florin Buhuceanu, directorul asociației „ACCEPT” de la București, care a participat la întâlnirile în cauză, pentru Alexei Marcicov și Maxim Anmeghichean, directorul executiv de atunci al „GENDERDOC-M”
Cu acest eveniment semnificativ a și început cunoștința și colaborarea centrului moldovenesc din domeniul apărării drepturilor omului cu alte organizații-LGBT din Europa de vest și de est. De asemenea, în anul 2000 apărătorii drepturilor omului au participat la pride-ul de la Stockholm, după care au hotărât să-și organizeze propria sărbătoare. Primul festival „Curcubeul peste Nistru” a avut loc la Chișinău în anul 2001 și de atunci se desfășoară în mod sistematic, adică în fiecare an.
Următoarele proiecte care au stârnit popularitate în rândul gay-lor au fost finanțate de către Ambasada Canadei în Republica Moldova și România, Ambasada Regatului Olandei la Kiev, Fondul „Soros” din Moldova, „COC” din Olanda, Guvernul SUA. Datorită banilor primiți în granturi s-a reușit finanțarea unui proiect informațional, organizarea acordării suporului psihologic pentru beneficiarii centrului, organizația pentru întâia oară a inaugurat propriul său oficiu.
Vizita și observațiile critice a Denis Van Der Ver de la „COC-Olanda” au impus conducerea centrului să facă schimbări de structură și să se reînregistreze din  instituție obștească într-o organizație obștească neguvernamentală. Acest fapt a fost în folosul organizației, fiindcă donatorii, în special Ambasada Regatului Olandei la Kiev în colaborare cu COC, practic, imediat, au căzut de acord să finanțeze un proiect de trei ani în vederea consolidării comunității și întăririi potențialului său intern.
Din anul 2002 în rețeaua de internet a apărut o pagină oficială a organizației – gay.md, care la momentul actual funcționează cu denumirea „lgbt.md”. Iar în anul 2003 „GENDERDOC-M” și-a marcat primul său mic jubileu – cinci ani de activitate. Către acel timp în cadrul centrului se dezvoltau câteva programe – informațional, juridic, programul asistenței psihologice și sociale și, de asemenea, programul ce se ocupa de protecția sănătății.
În anul 2005 la centru au început a apare și lesbienele. În perioada numită de către Anastasia Danilova drept o nouă etapă de activism lesbianic, a apărut un jurnal specializat „Tema” și propria sa pagină de internet. Pentru dezvoltarea potențialului intern al lesbienelor și femeilor bisexuale s-au organizat în mod sistematic activități purtând un caracter informativ și cluburi de discuție.
O următoare etapă a dezvoltării Centrului de Informații „GENDERDOC-M” a constituit-o proiectul „PRECIS”, care a ajutat organizației nu numai să-și facă o mulțime de parteneri și prieteni, dar și i-a oferit o posibilitate excelentă de a-și împărtăși experiența, să atingă un nou nivel – nivelul unui centru de resure regional pentru organizațiile LGBT nou-înființate, care și-au început activitatea în spațiul post-sovietic. După finisarea respectivului proiect care a durat cinci ani, în 2011 apărătorii drepturilor omului din Moldova au organizat și o conferință finală a acestui proiect, la care au adunat peste 100 de delegați din șapte țări ale fostei URSS și, de asemenea, câteva zeci de reprezentanți ai fondurilor și organizațiilor internaționale.
Experiența obținută, bagajul de cunoștințe și partenerii de încredere au oferit colaboratorilor „GENDERDOC-M” o înțelegere și conștientizare a propriilor puteri și importanță. Începând cu anul 2010, pe lângă continuarea de oferire de consultații în statut de centru de resurse regional, organizația a început să lucreze asupra importantelor (din punct de vedere strategic) litigări strategice. De facto, e vorba de următoarea etapă de devenire a ONG-ului, fiindcă apărătorii drepturilor omului au trecut la restabilirea în drepturi a unor persoane concrete și a grupului LGBT în ansamblu. Timp de doi ani de lucru în baza litigărilor strategice, în colaborare cu biroul de avocați „Străisteanu Doina Ioana”, Republica Moldova a ieșit pe locul al treilea în Europa după numărul litigărilor strategice la nivel național în problemele legate de orientarea sexuală și identitatea gender. Pentru o astfel de activitate fructuoasă în decembrie 2012 organizația a fost apreciată înalt cu una din premiile acordate de ONU în domeniul drepturilor omului. În afară de acest fapt, în 2012 Centrul de Informații „GENDERDOC-M” a primit de la Ministerul justiției al Republicii Moldova un certificat cu privire la utilitatea publică. Asta înseamnă că organizația a fost apreciată chiar la nivel guvernamental, și aici au conștientizat necesitatea și utilitatea ei.
Încheindu-și raportul, Anastasia Danilova a subliniat a câta oară că centrul de informații datorează toate aceste rezultate strălucite colaborării cu partenerii, donatorii și membrii comunității LGBT. „Și noi suntem gata să mergem mai departe, având o susținere atât de puternică”, a asigurat directorul executiv al organizației.
„GENDERDOC-M” – un bun exemplu

Federația din Suedia pentru apărarea drepturilor lesbienelor, gay-lor, bisexualilor și transsexualilor (RSFL) și reprezentantul ei Stig-Ake Petersson au devenit din vremuri mai vechi parteneri și prieteni ai centrului moldovenesc pentru apărarea drepturilor omului. În discuții mai particulare, cei de la „GENDERDOC-M” îl numesc chiar „nașul” festivalului „Curcubeul peste Nistru”, fiindcă de la prima ediție a pride-ului de la Chișinău n-a existat nici un an când această persoană și organizația pe care o reprezintă să nu contribuie la desfășurarea sărbătorii.
Stig-Ake Petersson însuși spune că pentru dreptul de a încheia parteneriate, a se cununa și a înfia copii, apărătorii drepturilor omului din Suedia au fost nevoiți să lucreze foarte mult. Tot atât, dacă nu mai mult, urmează să facă și colegii lor din Moldova. Și ei deja au rezultate foarte însemnate dacă ar fi să comparăm cu ceea ce exista 15 ani în urmă. Asta se referă și la atitudinea autorităților și la colaborarea cu polițiștii, și stabilirea de contacte cu specialiști de diverse profiluri. Cu siguranță, încă nu-s toate lucrurile ideale și există o mulțime de probleme, care urmează a fi rezolvate, însă, aruncând o privire în urmă, se poate spune că a fost o cale foarte eficientă de dezvoltare.
Potrivit opiniei lui Stig-Ake Petersson, cel mai important moment pozitiv demn de a fi urmat al Centrului de Informații „GENDERDOC-M” și al colaboratorilor săi constă în faptul că ei au învățat a înțelege pentru cine lucrează și care sunt necesitățile concrete al acelor segmente de persoane. Pride-ul e ceea de ce au nevoie gay-ii și lesbienele din Republica Moldova și nu contează atât de mult dacă programul lui reușește mai mult sau mai puțin, e mai interesant sau mai puțin interesant. De acest festival au nevoie persoanele LGBT, el îi ajută să se conștientizeze și să se accepte pe sine însuși, el a devenit un eveniment anual de o foarte mare importanță, iar asta înseamnă că toate eforturile depuse și toți banii cheltuiți au fost investiții de un important folos.
Încă o prioritate a organizației moldovenești din domeniul apărării drepturilor omului, potrivit opiniei apărătorului suedez al drepturilor omului, e capacitatea de a învăța și, după cum zice și proverbul, a întrece pe propriii săi învățători. „GENDERDOC-M” nu s-a folosit, pur și simplu, de cunoștințele și experiența internațională acumulată, n-a copiat într-un mod banal tot ce a aflat, ci a adaptat specificului național activitatea sa în domeniu, ținând cont de particularitățile beneficiarilor săi.
Cu siguranță, în cei 13 ani de colaborare, Stig Ake Petersson a adunat o mulțime de impresii pozitive și frumoase, pe care el cu mare plăcere și le-a împărtășit la conferință. Concomitent însă dânsul e gata să întâlnească următoarele evenimente nu mai puțin pozitive, fiindcă e pe deplin convins că centrul moldovenesc din domeniul apărării drepturilor omului are clare perspective de a se dezvolta în continuare, are o mulțime de probleme încă de rezolvat, care îi vor ajuta să se dezvolte în plan profesional.
În ceea ce privește nemijlocit colaborarea „GENDERDOC-M” și „RSFL”, putem spune că organizația din Suedia are pregătite proiecte cu privire la ONG-urile din țările Europei de Est care se ocupă de protecția drepturilor și intereselor persoanelor LGBT, dar deocamdată aceste proiecte nu sunt definitivate pe hârtie. În legătură cu acest fapt Stig Ake Petersson a asigurat că organizația reprezentată de dânsul nu intenționează să înceteze colaborarea cu colegii săi din Republica Moldova, ci, mai degrabă, își exprimă speranța că ulterioara colaborare va fi și mai strânsă, și mai rezultativă.
„COC-Olanda” și „GENDERDOC-M” – o colaborare fructuoasă

„COC-Olanda”- e o organizație care a fost alături centrului moldovenesc de informații practic de la începutul căii sale. Din păcate, nici unul dintre reprezentanții acestui ONG european n-a putut fi prezent la conferință, în schimb n-a lipsit prezentarea cu privire la colaborarea celor două structuri din domeniul apărării drepturilor omului, care a fost dată citirii tuturor celor prezenți.
În raportul în cauză se subliniază că „GENDERDOC-M” e nevoit să activeze într-o atmosferă în care societatea și autoritățile încearcă să interzică așa-numita „propagandă-gay”, adică, de facto, să pună veto pe toate măsurile și întreaga activitate a apărătorilor din domeniul drepturilor omului care se ocupă de protecția drepturilor și intereselor persoanelor LGBT.
Deciziile judecătorești adoptate recent vorbesc despre o atmosferă de negare publică, de stigmatizare și marginalizare care persistă în Republica Moldova în ceea ce privește libertatea exprimării. Și doar hotărârea de anul trecut a Curții europene pentru drepturile omului a influențat ca situația din anul curent să fie un pic altfel.
Trebuie menționat faptul că nici dosarul în cauză și nici alte acțiuni cu caracter de protecție a drepturilor omului ar fi putut rămâne fără nici un rezultat, dacă apărătorii drepturilor omului din Moldova n-ar fi avut și n-ar avea acea înțelepciune și acel curaj necesar, căci atunci când lucrezi cu un grup marginal, într-un mod automat tu însuți ești supus marginalizării. Cu toate astea, cu 15 ani în urmă în țara noastră s-au găsit persoane curajoase, datorită cărora astăzi se atestează deja anumite succese și progrese în domeniul apărării drepturilor omului. Și la momentul actual, aceste persoane au demonstrat că cercul vicios poate fi rupt, prin a menține niște relații de prietenie și parteneriat nu numai cu colegii și părtașii, dar și cu politicienii, cu polițiștii, cu medicii, cu psihologii, cu jurnaliștii și alți specialiști.
La „COC-Olanda” consideră că „GENDERDOC-M” a schimbat realitatea. Iar organizația lor, începând cu anul 2000, mereu a ajutat echipa profesionistă, cu mari ambiții și cu o mare dorință de a munci, a organizației noastre tinere.
Potențialul apărătorilor drepturilor omului din Moldova s-a deschis într-un mod maximal  în timpul implementării proiectului PRECIS (în perioada anilor 2006-2010), orientat spre organizarea de activități în vederea profilaxiei HIV/SIDA și a infecțiunilor cu transmitere pe cale sexuală pentru clinicile LGBT-friendly și pentru întreaga comunitate nu numai din Republica Moldova, ci și din Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaijan, Kârgâzstan și Kazahstan. Și, deși proiectul a fost, în special, unul de domeniul medical, organizațiile partenere au reușit să mai realizeze un șir de obiective: să sporească potențialul organizațiilor LGBT în unele state din spațiul post-sovietic; să lărgească drepturile și posibilitățile comunităților LGBT; să organizeze o monitorizare  a comportamentului sexual; să se ocupe de procesul de promovare a unor politici LGBT-incluzive în ceea ce privește profilaxia HIV/SIDA și a altor ITS, dar și de apărarea drepturilor omului în contextul respectiv.
Conducerea „COC-Olanda” conștientizează cât de important a fost acest proiect pentru toate țările din acest spațiu. Fiecare organizație care a colaborat la realizarea proiectului PRECIS a elaborat propriul său plan strategic cu acțiuni concrete, a fost pus începutul unei colaborări internaționale cu privire la un larg cerc de probleme, inclusiv și în ceea ce privește organizarea de pride-uri, și încă partenerii naționali au început activitatea de pregătire a legilor împotriva discriminării. Rezultatul acestor acțiuni a devenit faptul că în și în Moldova, și în Ucraina, și în Georgia, și în Armenia, și în Azerbaijan, și în Kârgâzstan, și în Kazahstan comunitatea LGBT a devenit cu mult mai vizibilă și în aceste state existența acestei comunități nu mai poate fi negată. Cu atât mai mult că partenerii naționali au putut să intre și să devină ca și părți integrante ale organizațiilor internaționale din domeniul apărării drepturilor omului, în ansamblu, și a drepturilor LGBT în particular.
În raportul dat citirii la conferința în cauză se subliniază faptul că toate aceste rezultate ar fi putut să nu fie, iar proiectul însuși ar fi putut fi nu chiar atât de reușit, dacă nu ar fi fost implicarea în el a centrului „GENDERDOC-M” care a obținut statutul de centru de resurse regional. Și astăzi, necătând la faptul că proiectul PRECIS s-a încheiat, „GENDERDOC-M” continuă a lucra eficient și rezultativ. Dar cu niște parteneri de încredere, curajoși și înțelepți precum e centrul moldovenesc, orice probleme, mai devreme sau mai târziu, vor fi rezolvate, consideră cei de la „COC-Olanda”.
 „ILGA-Europe” și „GENDERDOC-M” – împreună pentru obținerea egalității pentru comunitatea LGBT
Încă un partener european mai de demult al centrului pentru apărarea drepturilor LGBT din Republica Moldova e organizația „ILGA-Europe”, cu care primul proiect comun a fost inițiat încă în anul 2002. Membru al board-ului Secției europene a Asociației internaționale a gay-lor, lesbienelor, bisexualilor și transsexualilor Sania Iuras a relatat despre rezultatele acestei colaborări.
Potrivit afirmațiilor sale, „ILGA-Europe” la momentul actual lucrează cu 408 ONG-uri în 45 din cele 48 de țări europene. Și conducerea, și colaboratorii acestei organizații înțeleg cât de importantă este ea pentru fiecare partener al său, din acest motiv se străduiește să-i ajute cât pot pentru a obține egalitatea și protecția drepturilor lezate ale LGBTI. Cu atât mai mult că organizația are ieșiri directe la structurile Uniunii Europene, Consiliul Europei, OSCE și, de asemenea, la ONU, în cadrul căreia organizația dispune de statut de consultant pe lângă consiliul economico-social (ECOSOC).
În ceea ce privește colaborarea cu „GENDERDOC-M”, apărătorii drepturilor omului de la „ILGA-Europe” și cei din Republica Moldova sunt de mai mult timp în relație de prietenie și e vorba nu numai de un parteneriat verificat în diferite dificultăți, dar și de participarea activă a centrului moldovenesc în activitatea acestei asociații în calitate de membru al ei. Împreună ei au avut de trecut prin multe momente, în schimb, rezultatele acestui parcur sunt unele pe potrivă, a remarcat Sania Iuras.
Astfel, în cadrul primului proiect, apărătorii drepturilor omului din Moldova au învățat la „ILGA-Europe” să facă advocație și să documenteze cazurile de violență și de discriminare a persoanelor LGBT, au mai deprins cum să colecteze date cu privirela discriminarea de tip social și promovarea de legi de standard european, chemate să instaureze egalitatea. Această activitate a ajutat, în rezultat, să fie apărate cu succes drepturile persoanelor LGBT la nivel național și chiar european, a mai sporit și vizibilitatea comunității și a permis lărgirea domeniilor de servicii pentru respectiva comunitate (inclusiv și asistența juridică gratuită).
Încă un proiect elocvent în acest sens – PRECIS, în care „GENDERDOC-M”, alături de „ILGA-Europe” și „COC-Olanda” a fost un centru de resurse la nivel regional. În această perioadă, centrul moldovenesc pentru apărarea drepturilor omului și-a perfecționat practica în ceea ce privește avocația și documentarea, a îmbunătățit calitatea asistenței juridice, a reușit să „edifice” o comunitate mai bună și, de asemenea,  a demonstrat rezultate înalte în activitatea sa la nivel național și internațional. Iar „ILGA-Europe”, între timp, a susținut centrul în ce privește activitatea organizațională, în metodele de documentare a cazurilor de discriminare, fapt care ulterior a fost folosit în activitatea de avocație.
La momentul actual „GENDERDOC-M” a crescut și a început a gândi în mod strategic, organizația dispune deja de primul dosar câștigat la CEDO împotriva autorităților moldovene. Toate astea vorbesc despre realizări importante și o muncă excelentă a colegilor noștri moldoveni, a subliniat Sania Iuras.
 „GENDERDOC-M” și „Apărătorii drepturilor civile”(„Civil Rights Defenders”) în 9 ani de colaborare de succes

Organizația suedeză „Civil Rights Defenders” lucrează în colaborare cu centrul moldovenesc de informații încă din anul 2004. Osa Bergkvist, care a devenit deja a doua oară oaspete de onoare al festivalului de la Chișinău „Curcubeul peste Nistru”, și-a împărtășit impresiile cu privire la aceste relații de parteneriat ce durează de aproape zece ani.
Potrivit ei, „Apărătorii drepturilor civice” e o organizație internațională independentă, care activează în domeniul drepturilor omului deja mai bine de treizeci de ani. Activitatea actuală a ONG-ului e orientată, în special, asupra Balcanilor de Vest, asupra Europei de Est, a Asiei Centrale și Sud-Estice, a Africii de Est.
Fondatorii și colaboratorii organizației suedeze conștientizează faptul că respectarea drepturilor omului constituie o obligațiune directă a autorităților, însă pentru ca statul să se dezvolte într-un mod firesc, el mai are nevoie de o societate civilă consolidată și puternică, care ar avea rolul unui controlor independent și a unui contrabalansant pentru guvern. Din acest motiv „Civil Rights Defenders” lucrează asupra sporirii potențialului și ponderii în sistemul politic al statului al organizațiilor neguvernamentale, care optează pentru egalitate.
În Republica Moldova organizația „Civil rights deffenders” a început a lucra din anul 2004. Primul proiect comun cu „GENDERDOC-M” a avut în vizor sporirea cunoștințelor și accesului la informații cu privire la tematica LGBT, de asemenea, la combaterea prejudecăților, ceea ce a urmat să amelioreze situația comunității LGBT în țara noastră.
După cum a subliniat Osa Bergkvist, revista „Tema”, care a început a fi editat grație finanțării „Civil Rights Defenders”, constituie un exemplu strălucit a unei activități eficiente a apărătorilor drepturilor omului din Moldova în domeniul consolidării comunității. Astfel, încă câțiva ani în urmă, nu era nimeni care să fie de acord cu postarea propriei poze pe coperta acestei publicații, dar la momentul actual există deja o mulțime de voluntari. Această situație demonstrează cu prisosință că lesbienele și femeile bisexuale s-au schimbat odată ce au simțit lărgirea propriilor drepturi și posibilități. În afară de asta, faptul mai vorbește și de o scădere observabilă, iar uneori a lipsei sentimentului de frică.
Foarte ușor se poate observa și schimbarea atitudinii mijloacelor mass-media față de persoanele LGBT.  Anii de lucru cu jurnaliștii, organizarea de training-uri pentru ei și oferirea de burse au dus la sporirea interesului și atitudinii prietenoase din partea presei. Numărul de materiale cu caracter neutru și pozitiv în ziare și reviste, de asemenea, și la canalele de televiziune a sporit simțitor și chiar uneori prevalează asupra celora cu o coloratură negativă.
În mod special, Osa Bergkvist s-a referit la tradiția anuală de a organiza festivalul „Curcubeul peste Nistru”. Potrivit opiniei dânsei, organizarea de pride-uri constituie unul din cele mai importante remedii pentru sporirea vizibilității drepturilor LGBT. Și faptul că festivalurile cu fiecare an devin tot mai deschise pentru publicul larg, căci în programul lor s-a început a include activități cu participarea reprezentanților opiniei publice, și asta demonstrează că societatea moldovenească, în ansamblu, devine cu timpul tot mai tolerantă, și-a exprimat convingerea apărătoarea drepturilor omului.
Osa Bergkvist a remarcat, de asemenea, că „Apărătoriii drepturilor civile” pun un mare accent pe combaterea discriminării și reprezintă una din organizațiile internaționale care insistă asupra schimbării legislației în corespundere cu normele internaționale în domeniul drepturilor omului. În Moldova, în anul 2005 a fost fondată Coaliția nediscriminare, în care a intrat, inclusiv, și Centrul de Informații „GENDERDOC-M”. Anume grație activității respectivei structuri în republica noastră  a apărut, în sfârșit, legea cu privire la asigurarea egalității, iar la momentul actual Coaliția în mod minuțios urmărește cum se îndeplinește actul normativ. Spre regret, peste un an de la adoptarea legii Consiliul pentru asigurarea egalității și prevenirea discriminării, crearea căruia e prevăzută de legea în cauză, așa și n-a fost format, însă vrem să sperăm că situația într-un timp scurt se va schimba. „Apărătorii drepturilor civice”, la rândul lor,  vor continua să ajute în procesul promovării și susținerii colegilor lor moldoveni, a asigurat președinta organizației sus-menționate.
Și, deși autoritățile iarăși nu-și îndeplinesc propriile angajamente directe, despre Republica Moldova, totuși, se poate spune că societatea civilă aici devine din ce în ce mai puternică și activă. Unul dintre exemplele, aduse de către apărătoarea drepturilor omului din Suedia  s-a referit la numărul de adresări prin intermediul liniei fierbinți a Coaliției nediscriminare. Potrivit datelor, în anul 2011 cele mai multe sunete au fost legate de chestiuni de drept de ordin general, iar în 2012 cetățenii, în cele mai dese cazuri, au telefonat pentru a denunța atitudini discriminatorii manifestate în adresa lor. O astfel de statistică vorbește despre faptul că persoanele, printre care se numără și reprezentanții grupurilor LGBT, devin tot mai informate cu privire la propriile drepturi, ele capătă încredere în posibilitatea echității, dânsele înțeleg că ar putea primi ajutor și susținere. Și de astă data e vorba de meritul partial și al acelor apărători ale drepturilor omului care activează în cadrul „GENDERDOC-M”, fiindcă prin intermediul suportului lor juridic și prin victoriile obținute  în cazul litigărilor strategice intentate ei au oferit beneficiarilor lor o speranță. Iată și rezultatele cu adevărat fantastice activității de 15 ani, a declarant la finele alocuțiunii sale Osa Bergkvist.
Fondul Soros în Republica Moldova și „GENDERDOC-M”: parteneriat în vedrea accesului la protecția sănătății

Organizația neguvernamentală Fondul Soros în Moldova, apărut în țara noastră în anul 1992 a oferit susținere centrului moldovenesc pentru apărarea drepturilor minorităților sexuale încă din primele zile ale activității sale. După cum a remarcat și reprezentantul organizației în cauză Vitalie Slobozean, în perioada celor 15 ani de colaborare au existat atâtea proiecte în comun, încât ar fi foarte complicat să se vorbească despre toate într-o singură prezentare. Din acest motiv el a decis să se referă doar la direcțiile fundamentale  ale activității în comun.
De facto, parteneriatul celor două organizații neguvernamentale a început încă în anul 1999, când organizațiile au colaborat împreună în cadrul proiectelor informaționale în vederea apărării drepturilor omului și, în special, în vederea dezvoltării și popularizării unor astfel de noțiuni și fenomene noi pentru țara noastră ca toleranța, diversitatea, combaterea violenței. Majoritatea programelor de colaborare în comun, desigur, s-au referit la accesul la serviciile de ocrotire a sănătății, căci Fondul Soros în Moldova și-a preconizat în propriul statut activitatea în vederea lărgirii și facilitării accesului la sistemul public de ocrotire a sănătății pentru cetățenii marginalizați, reducerea consecințelor negative în urma consumului de droguri și practicării relațiilor sexuale neprotejate și, de asemenea, prevenirea și combaterea răspândirii HIV/ SIDA și infecțiilor cu transmitere pe cale sexuală în cadrul grupurilor cu risc sporit în acest sens.
Colaborarea în aceste direcții a continuat până în anul 2004, când de finanțarea unor proiecte în vederea ocrotirii sănătății au început a se preocupa Fondul Global și Banca Mondială. În colaborare cu aceste două structuri organizaționale internaționale a și început o nouă etapă - cea în baza proiectelor legate de oferirea de servicii și măsurilor de ordin profilactic în rândurile BSB, și, de asemenea, de desfășurarea activității de outreach.
Vitalie Slobozean a subliniat că aceste activități în comun au contribuit la lărgirea activității centrului „GENDERDOC-M” pe aria a trei orașe importante din Moldova, ceea ce-i destul de complicat (Chișinău, Tiraspol și Bălți) și crearea unei rețele de specialiști frendly pentru comunitatea BSB.
În afară de asta, centrul de informații nu numai că a lucrat cu propriii beneficiari, dar a mai și participat în activitatea Centrului național pentru prevenirea și combaterea HIV, tuberculozei și malariei, apărând, în special, interesele grupului său țintă și contribuind la elaborarea diverselor politici de stat în domeniul ocrotirii sănătății.
Vitalie Slobozean a exprimat convingerea că, pe lângă ofertele de colaborări din domeniul ocrotirii sănătății publice, „GENDERDOC-M” și Fondul Soros în Moldova ar putea identifica și alte proiecte pentru realizare în comun. În perspectivă e vorba de programe de drept, având ca subiect prevenirea și combaterea fenomenului discriminării (unul dintre aceste programe deja funcționează – egali.md – un proiect pentru tinerii gay și lesbiene în vederea prevenirii și combaterii suicidului) și, de asemenea, s-au mai avut în vedere programe în vederea promovării toleranței și integrării sociale.
Încrederea ca bază în vederea dezvoltării relațiilor de parteneriat între organizațiile „GENDERDOC-M” și „LiGA”
Organizația „LiGA” din orașul Nikolaev (Ucraina) și președintele ei Oleg Alehin au făcut cunoștință cu administrația și colaboratorii „GENDERDOC-M” încă în îndepărtatul an 1999. Și toți acești 14 ani de colaborare a apărătorilor de drept din ambele organizații s-au bazat pe încredere reciprocă. După cum a subliniat Oleg Alehin, încrederea  e primul și factorul primordial, care, în principiu,  a permis stabilirea bunelor relații cu colegii moldoveni, care urmăreau aceleași scopuri și interese.
Din 2001, când „delegația” ucraineană a vizitat primul pride de la Chișinău, organizația „LiGA” a atins un nou avânt de dezvoltare. Această vizită a fost importantă nu numai prin faptul că a devenit prima, dar și prin ceea că pentru prima dată apărătorilor drepturilor minorităților sexuale din Nikolaev li s-a permis să participe în mod public la activitățile festivalului. Ucrainenii au rămas atunci profund impresionați, pentru prima dată au fost lansate anumite idei și raționamente cu privire la sărbătoarea mândriei într-o țară post-sovietică. Și principalul moment e că această vizită a generat un imbold în vedrea organizării unui pride similar în propria lor țară.
Încrederea constă în respectarea anumitor atitudini și relații, constă într-o comunicare personală, într-o susținere reciprocă. Din acest motiv, în 2009, când băieții de la ONG-ul „LiGA” au hotărât să organizeze propriul pride, primul la număr, anume „GENDERDOC-M” a devenit acea organizație care le-a fost alături, care le-a ajutat, necătând la faptul că festivalul respectiv a fost interzis printr-o sentință judecătorească. O deplină înțelegere și susținere – iată care a fost reacția celor de la „GENDERDOC-M” la ideea organizației „LiGA” de a organiza și un training comun pentru părinți. Despre încrederea reciprocă să poate vorbi, amintindu-ne și de multe alte acțiuni în comun, a remarcat Oleg Alehin și fiecare nouă activitate în comun, fiecare realizare a unei idei comune au alimentat și întărit și mai mult încrederea între partenerii de la Chișinău și cei de la Nikolaev.
Apărătorul drepturilor minorităților sexuale din Ucraina a mai menționat în context că încheierea proiectului PRECIS doar un pic a mai îndepărtat  fostele organizații-partenere, deși unele din aceste organizații au căpătat nu numai un potențial de a se dezvolta de sinestătător, dar a mai ajuta și alte organizații similare. Din acest motiv Oleg Alehin și-a exprimat speranța că în timpul apropiat se vor găsi donatori care vor contribui la organizarea unui nou proiect regional. Principalul moment constă în a ieși mai des cu această idee la organizațiile europene și internaționale, iar banii neapărat se vor găsi.
Parteneriatul regional cu „GENDERDOC-M” ca un mecanism de mobilizarea socială și de politică avocațională

Liderul organizației din Armenia „Noi – pentru egalitatea civică” Karen Badalean și-a început raportul cu faptul că a amintit în ce regiune geografică se află țara pe care o reprezintă și ce fel de oameni trăiesc în ea. Conform spuselor sale, poporul armean nu e capabil să se înțeleagă și, practic, e imposibil a construi un dialog sau parteneriat cu statul sau cu o altă organizație neguvernamentală. În afară de acest fapt, armenii după destrămarea fostei Uniuni Sovietice și obținerea statutului de stat independent au devenit foarte superstițioși, iar religia și liderii religioși în stat dețin mai că un rol primordial. Și iată în ce atmosferă au fost nevoiți să activeze apărătorii drepturilor minorităților sexuale, încercând să înceapă a explica ce e toleranța și pentru ce și cine are nevoie de ea. Cum ar urma să se facă acest lucru, la început nimeni nu știa.
Cu toate astea, începând cu anul 2006, datorită proiectului PRECIS, în Armenia au început a vorbi despre gay, lesbiene și transsexuali, despre toleranță și necesitatea de a respecta drepturile omului indiferent de orientarea sa sexuală și identitatea sa gender.
După cum a relatat Karen Badalean, nu numai pentru țara sa, dar și pentru el însuși, anul 2006 a devenit unul crucial. Dânsul avea de gând să-și susțină teza de doctor și să devină deja colaborator superior în cadrul unuia din institutele științifice locale, însă, în locul ordinului de numire în noua funcție, a primit un document care-i permitea să se elibereze din funcție din proprie inițiativă. De facto, el a schimbat activitatea științifică pe cea de apărare a drepturilor minorităților sexuale.
Proiectul pentru țările post-sovietice PRECIS mult timp s-a discutat în cercul activiștilor din Armenia și după discuții aprinse ei au ajuns la concluzia că respectivul proiect poate deveni o șansă pentru Armenia. Și când proiectul s-a lansat, toți erau foarte fericiți că el urma să fie coordonat anume de către „GENDERDOC-M”,  fiindcă colaboratorii săi din start au fost foarte receptivi față de oameni și problemele existente cu care se confruntau ei la moment, a susținut Karen.
Cei de la „GENDERDOC-M” i-au apărat și protejat pe învățăceii lor din toate părțile: și în aspectele social-psihologice și în chestiunile legate de ocrotirea sănătății. Grupul de inițiativă care funcționa în acel timp la Erevan nu putea, pur și simplu, să iasă în fața întregii Armenii și să declare că apără interesele LGBT, nu putea să le explice tuturor misiunea sa, programul, obiectivele. Însă trainingurile și seminarele Nataliei Esmanciuc și ale lui Alexei Marcicov au ajutat să se facă pași considerabili în formarea organizației „Noi – pentru egalitatea civică și dezvoltarea ei plenară. Și întreaga cale în acest sens apărătorii drepturilor minorităților sexuale din Armenia au parcurs-o  împreună cu colegii lor moldoveni. E vorba și de înregistrarea organizației, și de perfectarea actelor necesare, și de alegerea board-ului, și de planificarea strategică, și de organizarea a mai bine de 50 de traininguri în cele mai diverse direcții de activitate, începând cu aspectele social-psihologice și încheind cu accesul la serviciile ocrotirii sănătății și asistența juridică.
Conform spuselor lui Karen Badalean, necătând la faptul că comunitatea LGBT arată ca un tot întreg uniformizat, în realitate, e vorba despre o mulțime de persoane cu cele mai diverse viziuni, interese și necesități. Din acest motiv, e foarte important să se găsească abordări potrivite pentru fiecare individ, pentru ca persoana să fie atrasă, cointeresată și a se lucra cu omul urmează într-un mod individualizat. Acestor momente apărătorii drepturilor omului din Armenia au fost învățați tot de colaboratorii „GENDERDOC-M”.
Un bagaj de abilități, experiență și cunoștințe poartă cu sine centrul de informații din Republica Moldova, activând în calitate de centru de resurse, a remarcat președintele organizației din Armenia. Dânsul a subliniat că deja ONG-ul pe care-l reprezintă, „Noi – pentru egalitatea civică”, e pregătit să instruiască și să acorde suport colegilor lor din domeniul activității de apărare a drepturilor omului din Armenia.
Ca și Oleg Alehin, Karen Badalean consideră că e necesar a continua colaborarea regională și, ar fi bine, să se elaboreze un anumit plan de acțiuni într-un eventual proiect comun. Un astfel de suport tehnic ar putea contribui la dezvoltarea unor politici informaționale, ar facilita adoptarea unor mecanisme care ar preveni discriminarea și violența față de persoanele LGBT și, totodată, lărgirea activității a apărătorilor drepturilor minorităților sexuale înșiși (în baza monitorizărilor și studierii necesităților grupului). În afară de acest fapt, conlucrând cu partenerii regionali și structurile internaționale, s-ar putea obține o îmbunătățire considerabilă a asistenței medicale și sociale, pe care statul e obligat să o acorde tuturor cetățenilor săi.
Colaborarea internațională și regională în calea promovării drepturilor persoanelor din comunitatea LGBT

Directorul executiv al organizației obștești din Kiev „Insight” Elena Șevcenko personal n-a putut fi prezentă la conferință, fiindcă cu o zi mai devreme a fost nevoită să plece înapoi, în Ucraina, pentru a-și ajuta colegii să organizeze pride-ul în orașul lor. Cu toate astea, dânsa a pregătit un raport cu privire la colaborarea organizației sale cu „GENDERDOC-M”, raport dat citirii de către un coleg al ei din Moldova.
În raportul prezentat spre audiență s-a menționat că organizația „Insight” în luna mai a anului 2007 s-a fondat ca și un grup de inițiativă, iar deja peste un an a fost înregistrată oficial ca și o organizație pentru apărarea drepturilor minorităților sexuale. Și, deși calea de dezvoltare a sa a fost una lungă și destul de întortocheată, apărătorii drepturilor LGBT din Kiev s-au putut consolida în cadrul unei organizații cunoscute deja, cu vizibilitate și cu o acitivitate de succes. I-a ajutat considerabil în acest sens colaborarea cu alte ONG-uri cu mai multă experiență în acest sens, în special cu „GENDERDOC-M” care i-a ajutat „Insight”-ului să obțină un statut înalt la nivel național și internațional.
Împreună cu colegii din cadrul altor organizații, apărătorii drepturilor minorităților sexuale din Kiev au devenit parte a proiectului internațional „PRECIS” și în anul 2009 organizația a obținut „titlul” de partener național în cadrul programului respectiv în care cei de la „GENDERDOC-M” își împărtășeau experiența în domeniul managementului, avocației, lucrului cu persoanele LGBT.
Unul din factorii principali ai dezvoltării de succes a oricărui ONG, potrivit Elenei Șevcenko, îl constituie o strategie aleasă corect. Prima planificare strategică a celor de la „Insight” a avut loc sub ghidarea lui Alexei Marcicov și Natalia Esmanciuc. Fără seminarele, trainingurile lor și, de asemenea, exemplul personal și susținerea oferită de colaboratorii unei organizații LGBT cu experiență în domeniu și cu mai multe realizări, cu îndoială ar fi fost ca procesul de devenire să fie atât de rapid și fără probleme. În afară de asta, în situațiile de criză tinerii activiști din Kiev au avut cui să se adreseze pentru ajutor, pentru a obține anumite idei și consultații.
Anul curent organizația LGBT „Insight” împlinește cinci ani deja. Parcurgând o cale de la un grup de inițiativă nu prea mare până la o organizație LGBT de frunte din Ucraina, apărătorii drepturilor minorităților sexuale de la Kiev sunt convinși că succesul lor și-n viitor depinde în mod direct de dezvoltarea relațiilor de parteneriat și păstrarea legăturilor cu organizațiile regionale și internaționale. Dânșii conștientizează că drepturile omului și valorile democrației pot fi promovate doar unindu-se în coaliții. Din acest motiv ei contează pe ajutorul partenerilor lor și, la rândul lor, sunt gata și dânșii a acorda orice ajutor cuvenit în acest sens.
2013-05-18

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu