duminică, 23 februarie 2014

God Tangaroa's Friends Worldwide Brotherhood - Pángǔ (盤古/盘古/) Puruṣa (पुरुष) Tangaroa

Тангароа (Тангалба, Танаба, Таарба, Каналба)

Мифология: Океании мифология/Меланезийская мифология, Океании мифология/Полинезийская мифология
Предмет статьи: бог
Тангароа (Тангалба, Танаба, Таарба, Каналба) - в мифологии полинезийцев и микронезийцев (острова Гилберта) - небесное божество.
Тангароа. Статуя, острова Кука. Источник - natureartworks.com/posters/i4072706.html
Тангароа. Статуя, острова Кука. Источник - natureartworks.com/posters/i4072706.html
Тангароа считался богом морской стихии со всеми обитателями океана - рыбами, пресмыкающимися, морскими животными и другими существами. Он представлялся как изначальное существо, он создал себя сам, пребывая во тьме в космической раковине (или в космическом яйце). В некоторых вариантах сюжета Тангароа из створок раковины создаёт небо и землю.
В мифах маори Тангароа является одним из сыновей Ранги (небо) и Папа (земля). Согласно многим мифам, от соития Тангароа с Папа рождаются первые о-ва в океане. По другим версиям, Тангароа создаёт сушу, скинув с неба в океан камни и глину, или творит земли из собственного тела. Затем он сбрасывает или отправляет с порождённой им птицей на них первые растения. Из остатков скопившихся на земле и сгнивших растений Тангароа делает первых людей.
Согласно некоторым мифам, первые люди появляются от союза Тангароа с Папа. В одном из мифов маори боги Тангароа и Вакеа оспаривают отцовство по отношению к сыну Папа. Папа разрешает спор, разрубив ребёнка пополам: из полученной половины Тангароа создаёт луну, а его соперник - солнце. Сыновьями Тангароа являются Оро, Мауи, Тинирау (хозяин морских животных и рыб).
Керамический сосуд в виде бога Тангароа. Источник - cheekytiki.com/wholesale.htm
Керамический сосуд в виде бога Тангароа. Источник - cheekytiki.com/wholesale.htm
Считалось, что Тангароа обучил первых людей ремёслам, дал им орудия труда. Тангароа почитался как патрон рыболовства, плотничества, плетения.
В мифах гавайцев Тангароа представлялся как хтоническое существо, он владел тайнами колдовства, как "тёмный" бог он противостоял "светлым" богам и духам.
В мифах острова Мангайя мир разделён между близнецами Тангароа и Ронго. Тангароа - создатель и хозяин всего "красного", первопредок светловолосых людей; Ронго принадлежит всё остальное, его потомки - темноволосые люди.
По преданиям, Тангароа воплощается в угре, акуле, в тюлене (в мифах острова Пасхи), различных морских птицах.
Елисеева Л. А.

Источники:
  1. Мифологический словарь/Гл. ред. Мелетинский Е.М. - М.: Советская энциклопедия, 1990 г.- 672 с.
  2. Мифы народов мира/под ред. Токарева С. А. - М., Советская энциклопедия, 1992 г. - т.2 - 719 с. 

God Tangaroa's Friends Worldwide Brotherhood Hawaiian font - Tiki font - Tangaroa font - by David Occhino Design

Истинной лицо Бога, которое никто не видел и видеть не может: Tiki Taane performs "Tangaroa"

Tiki Taane performs "Tangaroa" live at the VNZMAs 2008
http://www.youtube.com/watch?v=-G8PnfN0kiQ&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=5Kf-QDMx_xk&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=yCmoa1U3fws&feature=related


Действующий от имени God-patsan Pángǔ (盤古/盘古/) Puruṣa (पुरुष) Tangaroa Pángǔ (盤古/盘古/) Puruṣa (पुरुष) Tangaroa- This is an official web-site of God Tangaroa's Friends Worldwide Brotherhood.

It's the only true brotherhood of friends of the Most Important and
Principle God, of the Lord, Who is the real Owner of our Universe - God-patsan Pángǔ (盤古/盘古/) Puruṣa (पुरुष) Tangaroa.

My name is Vladislav Gheorghe Bogaciov (b/i 42005535 eliberat
19.01.1997 de of.42 mun.Chisinau).
About Me and my friends... was written a lot.
Be a friend of Mine, I'll share some Wisdom with you!
Imagine the NEXT Life!
Create the NEXT Culture! Generate the NEXT Move!
And after it - relax and clear up your mind.
به دوستاننزدیکخدا
اللهصديقا مقربا
  Στενός φίλοςτου Θεού     
भगवान केपासमित्र
חברקרובשל אלוהים
גאָטסנאָענטפריינט
เพื่อนใกล้ชิดของพระเจ้า
Աստծոմտերիմ ընկեր
 ღმერთისმეგობარი
Thumbnail So, I keep checking wondering when you are going to write.  I keep wondering if I have missed your call.  I get excited when I think of what you're going to tell me what shall I do today or where I have to go...  I hope to hear from you soon.However I hope, our mailbox is still empty, and the phone remains silent.  No text messages again today, no one sending emails just to say "I love you".  Still no new pictures, or stories, or other news.  And I go on looking, hope to hear from you soon.
How do you say i hope to hear from you soon in ArabicArabicHow do you say i hope to hear from you soon in BulgarianBulgarianHow do you say i hope to hear from you soon in ChineseChineseHow do you say i hope to hear from you soon in CroatianCroatianHow do you say i hope to hear from you soon in CzechCzechHow do you say i hope to hear from you soon in DanishDanish
How do you say i hope to hear from you soon in DutchDutchHow do you say i hope to hear from you soon in FinnishFinnishHow do you say i hope to hear from you soon in FrenchFrenchHow do you say i hope to hear from you soon in GermanGermanHow do you say i hope to hear from you soon in GreekGreekHow do you say i hope to hear from you soon in HebrewHebrew
How do you say i hope to hear from you soon in HindiHindiHow do you say i hope to hear from you soon in ItalianItalianHow do you say i hope to hear from you soon in JapaneseJapaneseHow do you say i hope to hear from you soon in KoreanKoreanHow do you say i hope to hear from you soon in NorwegianNorwegianHow do you say i hope to hear from you soon in PolishPolish
How do you say i hope to hear from you soon in PortuguesePortugueseHow do you say i hope to hear from you soon in RomanianRomanianHow do you say i hope to hear from you soon in RussianRussianHow do you say i hope to hear from you soon in SpanishSpanishHow do you say i hope to hear from you soon in SwedishSwedishHow do you say i hope to hear from you soon in EnglishEnglish




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu